Sidor

lördag 27 mars 2010

Mjölat bakbord och frön


För några kvällar sedan tog husmors-Helen över köket i kombolägenheten och började baka. Jag bakade något som jag saknar otroligt mycket från det svenska skafferiet - knäckebröd! Jag hade aldrig bakat knäckebröd förut trots att jag är en "baka bröd" - fantast. I receptet från ica stod det att man skulle ha rågmjöl men efter en lång jakt i affären gav jag upp och körde på vetemjöl och havregryn istället.
Allt från jäsning till kavlande gick finemang, men sen blev det lite klurrigare. Jag och vår gasugnen är inte direkt bästa polare. För det första låter ugnen som ett monster, som vill äta upp en, när man "tänder på" gasen, för det andra så fick mina knäckebröd ingen färg och vi har ingen termostat så jag hade ingen aning om hur varmt eller hur länge brödet skulle vara inne i ugnen. Men trots detta blev knäckebröden bra och väldigt uppskattade av kombosorna. Första plåten blev mer som mjukt tunnbröd men de andra mer krispigt bröd. Diana gillade det mjukare brödet och var lite frågande till varför jag lät degen jäsa när jag ändå ville ha den tunn och krispig.

Mer saker jag saknar från Sverige:
- Falun Rågrutor - trots att knäckebröden blev bra så var det inte the real thing!
- Snus - en liten prilla vid öldrickande, då rökning inte är min grej och det hade varit kul för de nikotinberoende här att testa något annat.
- fil - har hittat i affären något som heter Chefir som är likt fil men inte samma sak
- lingonsylt - att ha på filen el Chefiren

Så om någon känner för att uppfylla min svenska önskelista eller skicka något annat, som brev och bilder så är min moldaviska adress:
Helen Brandt
Str Pietrarilor 14/2, apartment 25
MD-2021 Chisinau
Republic of Moldova

2 kommentarer:

Linda sa...

Jag kan skicka knäckebröd till dig :P tror inte filen hade smakat speciellt gott om jag hade skickat den, haha

Helen sa...

SKICKA KNÄCKEBRÖD, SNÄLLA!!!!